Login    Register
User Information
Username:
Password:
We are a free and open
community, all are welcome.
Click here to Register
Sponsored
Who is online

In total there are 83 users online :: 3 registered, 1 hidden and 79 guests


Most users ever online was 155 on Mon Aug 15, 2016 1:40 am

Registered users: Bing [Bot], Google [Bot], Yahoo [Bot] based on users active over the past 5 minutes

The Team
Administrators
Global Moderators
global_moderators.png CS

Cannon wont work

Post questions and info about pneumatic (compressed gas) powered cannons here. This includes discussion about valves, pipe types, compressors, alternate gas setups, and anything else relevant.
Sponsored 
  • Author
    Message

Cannon wont work

Unread postAuthor: nabu92 » Sun Jan 27, 2008 1:25 pm

I just built my 1st pneumatic and every time I fill up the tank to about 80 psi, the air leaks through the sprinkler valve. I bought 2 sprinkler valves, both orbit watermasters. When I use the jar top valve, It can barely shoot anything at 80 psi and air leaks thorugh it. When I use the other valve, It just makes a loud honking noise and shakes while air also goes right through it. I'm using a blowgun to activate the valve, does anyone know whats going on? I'll try to get pics later today.


Here are the pics I hope they help

Image

Image

Image
  • 0

Last edited by nabu92 on Sun Jan 27, 2008 8:49 pm, edited 1 time in total.

nabu92
Sergeant
Sergeant
 
Posts: 94
Joined: Sat Jan 21, 2006 6:57 pm
Reputation: 0

Unread postAuthor: jon_89 » Sun Jan 27, 2008 1:30 pm

is it leaking through the valve or the threads on the valve?
  • 0


jon_89
Colonel
Colonel
 
Posts: 607
Joined: Wed Apr 11, 2007 9:50 pm
Reputation: 0

Unread postAuthor: nabu92 » Sun Jan 27, 2008 1:33 pm

nope, I feel air coming through the barrel, it completely sealed
  • 0


nabu92
Sergeant
Sergeant
 
Posts: 94
Joined: Sat Jan 21, 2006 6:57 pm
Reputation: 0

Unread postAuthor: jrrdw » Sun Jan 27, 2008 1:34 pm

They are rebeling against you because you posted this in the combustion section. Hardie harharhar! There's a artical about the honking in the Wiki. As for the leaking air, could be the valve facing the wrong way, dirty diaphram, not filling with air fast enough. Good luck.
  • 0

When life gives you lemons...throw them back they suck!
User avatar
jrrdw
Donating Moderator
Donating Moderator
 
Posts: 6538
Joined: Wed Nov 16, 2005 5:11 pm
Location: Maryland
Country: United States (us)
Reputation: 25

Unread postAuthor: jon_89 » Sun Jan 27, 2008 1:37 pm

this may sound dumb but is the spring in the valve? i had this problem after modding mine because i didnt put the sring back in.
  • 0


jon_89
Colonel
Colonel
 
Posts: 607
Joined: Wed Apr 11, 2007 9:50 pm
Reputation: 0

Unread postAuthor: elitesniper » Sun Jan 27, 2008 1:58 pm

is your bleed switch off? :wink:
  • 0

User avatar
elitesniper
Brigadier General
Brigadier General
 
Posts: 1090
Joined: Sat Oct 13, 2007 8:40 pm
Reputation: 0

Unread postAuthor: nabu92 » Sun Jan 27, 2008 2:07 pm

yeah I tried all of those things, and oops lol didnt mean to post in in combustion, I'm using a coiled yellow hose thats connected to my blow gun, so I'm thinking the hose is too small, I may just directly connect the gun. Off to a party, bbl. :lol:
  • 0


nabu92
Sergeant
Sergeant
 
Posts: 94
Joined: Sat Jan 21, 2006 6:57 pm
Reputation: 0

Sponsored

Sponsor
 


Unread postAuthor: rna_duelers » Sun Jan 27, 2008 9:22 pm

I can tell you right now!Your pilot volume is way to large,and all the air is going out the pilot valve instead of going out the barrel because there isn't a big enough pressure difference to open the diaphragm.Loose the hose between your sprinkler valve and your blowgun and give it a go any bet it will work.
  • 0

Image
User avatar
rna_duelers
Major General
Major General
 
Posts: 1740
Joined: Mon Sep 26, 2005 7:07 am
Location: G-land Australia
Country: Australia (au)
Reputation: 1

Unread postAuthor: Isomer » Sun Jan 27, 2008 9:47 pm

In the second pic, the little metal rod is a guide rod that will probably have to be plugged. My neighbor bought the same valve and when i examined the solenoid pilot setup, i believe that you have to plug that guide rod for it to work.
My 2 cents
  • 0

User avatar
Isomer
Sergeant
Sergeant
 
Posts: 81
Joined: Fri Jan 04, 2008 9:35 pm
Reputation: 0

Unread postAuthor: nabu92 » Sun Jan 27, 2008 10:08 pm

Ill do that right now, thanks so much
  • 0


nabu92
Sergeant
Sergeant
 
Posts: 94
Joined: Sat Jan 21, 2006 6:57 pm
Reputation: 0

Unread postAuthor: nabu92 » Mon Jan 28, 2008 5:27 pm

OMG I LOVE YOU GUYS!!! IT WORKS!!! I sealed the guide rod and lost the hose and it works perfectly now. I had a competition with my friends and my gun shot the farthest! OMG TY SO MUCH! :D :!:

Pics and vids will be up in a few days
  • 0


nabu92
Sergeant
Sergeant
 
Posts: 94
Joined: Sat Jan 21, 2006 6:57 pm
Reputation: 0

Unread postAuthor: Hotwired » Mon Jan 28, 2008 5:45 pm

ahahahah :lol:

Five posts to pick up that there was several metres of hose as the pilot :wink:

Good to hear it worked finally, remember to keep pilot volume in mind for the future :)
  • 0

User avatar
Hotwired
Lieutenant General
Lieutenant General
 
Posts: 2599
Joined: Fri Oct 13, 2006 5:51 am
Location: UK
Reputation: 0

Return to Pneumatic Cannon Discussion

Who is online

Registered users: Bing [Bot], Google [Bot], Yahoo [Bot]

Reputation System ©'